Tongeren vandaag

Archief

Vuurwerk niet toegestaan

Ook in Tongeren is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken tijdens oudejaarsnacht.


Vuurwerk zorgt immers voor gevaarlijke situaties voor zowel mens als dier.

Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een GAS-boete!

Meer dan 100 miljoen dopjes ingezameld voor BCG

Op het einde van het jaar, maakt het BCG steeds het resultaat van hun dopjesactie bekend. In 2022 eindigden ze op een totaal van 265.960 kg dopjes. Omgerekend zijn dat 106.384.000 dopjes en daar zijn ze ontzettend dankbaar voor. 

Ze zitten nog niet opnieuw op het niveau van vóór de coronacrisis en ook tegenover vorig jaar is dit nog een daling, maar ze zijn ontzettend hoopvol voor 2023.
Ze merken de laatste tijd dat er veel nieuwe inzamelpunten bijkomen. Op de website staan ondertussen meer dan 300 locaties waar dopjes binnengebracht kunnen worden. Ook merken ze dat het aantal aanvragen om dopjes op te halen stijgt. Maar geen nood, ze nemen iedereen op in de planning en de chauffeurs van de dopjesbus, doen hun uiterste best om alles zo snel mogelijk op te halen. Wie nog dopjes staan heeft, mag dit dus zeker doorgeven! Door de vele aanvragen kan het dus wel zijn dat de wachttijd iets langer is.

Tijdens de laatste dopjesweek, midden november 2022, lanceerden ze een facebookpagina speciaal voor de dopjesactie. Op deze pagina tonen ze foto's en filmpjes van spaarders en verhalen over hun actie. Iedere dinsdag, op 'Dopjesdinsdag', zetten ze een dopje of een inzamelpunt in de kijker.

Ben jij ook een facebookgebruiker én een dopjesverzamelaar?
Neem dan zeker eens een kijkje en klik op de knop 'Vind ik leuk'. Zo mis je geen enkel bericht over de dopjesactie!


"Bedankt aan alle spaarders, inzamelpunten, sorteerders, chauffeurs, planners en iedereen die onze actie een warm hart en een dopje toedraagt. Het was weer een uitstekend dopjesjaar en we doppen samen verder in 2023!", laat het BCG weten

Gratis feestbus

Begin uw feestje dit jaar al op de bus De chauffeurs van De Lijn brengen u veilig op uw bestemming.
Dankzij de financiële steun van stad Tongeren reist u bovendien gratis tijdens oudejaarsnacht en op nieuwjaarsdag.

Vraag hier uw gratis ticket aan

Dit gratis ticket is geldig op alle lijnen inclusief alle feestbussen vanaf 31 december 18 uur tot de dag erna (1 januari) om 23.59 uur. Niet geldig op de Limburgse snellijnen 68, 178 en 179.


Janna is de weekwinnaar

Janna Vandenbergh (61) uit Tongeren is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op.

De overhandiging vond al voor de 11de keer plaats bij Jeans Station (Maastrichterstraat).
Janna kocht er een golf en een jas: "Ik koop altijd alles in Tongeren. Deze keer was ik mijn Ambi.pas thuis vergeten. Ik heb mijn aanlopen in de winkel achtergelaten en ik ben teruggekeerd met de pas en nu win ik!", vertelde de winnares. 

Kerstfeest Gastama '22

Deze namiddag organiseerde Gastama een kerstfeest voor de vluchtelingen en asielzoekers die in Tongeren verblijven.

In de Viio-feestzaal zijn 85 kinderen en 120 volwassenen komen opdagen. Ze werden getrakteerd op koffie met versnaperingen en een optreden door de djembégroep Kunda Buffi uit Houthalen.

De kerstman is langsgekomen om de kado's uit te delen. 

"We hebben ditmaal voor een cadeaubon t.w.v. 20 euro gekozen voor de kinderen tot 12 jaar. De bon kan verzilverd worden bij Dreamland. Gelukkig konden we rekenen op een subsidie van 1.500 euro vanuit De Semper, want we moeten het doen met sponsering", wist voorzitter Ivo Cauberghe. 

Femma Nerem zamelt hygiëneproducten in voor kansarmen

Femma-Nerem verzamelde op hun kerstfeest hygiëneproducten voor de kansarmen van Tongeren. Het is hun manier om te delen met Kerstmis.

En nu ontvingen ze een dankbriefje van de Vincentiusgroep die vorige woensdag aan 150 gezinnen – bijna 500 mensen – buiten het voedselpakket iets extra van hen kon uitdelen.
Zo maakten ze veel Tongenaren gelukkig met shampoo, zeep, maandverband, tandpasta, afwasmiddel …, producten die echt iets extra betekenen voor hen!

Houthakseldam geplaatst in Nerem

Om modderoverlast te voorkomen in de Neremstraat, Achterstraat en Servatiusweg in Nerem werd een langs de Vrinkseweg een houthakseldam geplaatst. De constructie werd vervaardigd door de Technische dienst van de stad. 

In 2021 werd op deze plek een tijdelijke strobalendam aangelegd. 

"De afgelopen jaren hebben we meerdere inspanningen geleverd in de bestrijding van wateroverlast. Zo werden er erosiebestrijdingswerken uitgevoerd in Berg, Diets-Heur en Sluizen. Vorig jaar werd Nerem getroffen door het noodweer. Om de wateroverlast aan te pakken op korte termijn hebben we een tijdelijke erosiedam uit strobalen aangelegd. Nu bieden we een definitieve oplossing door een houthakseldam te bouwen. We sloten hiervoor een overeenkomst af met de lokjale landbouwer. De samenwerking met landbouwers is hierbij erg belangrijk omdat alle maatregelen vrijwillig zijn", weet burgemeester Patrick Dewael. 

Een houthakseldam bestaat uit twee rijen kastanjehouten palen met daartegen een fijnmazige verzinkte draad waarvan de tussenruimte opgevuld wordt met gehakseld hout. 

"Omdat deze dam voor een groot gedeelte op het landbouwperceel zelf staat, was het vriesweer van 14 dagen geleden het ideale moment om de werken te starten. Zo konden we de scahde aan het landbouwperceel tot een minimum beperken. Deze dam kost ongeveer 5.000 euro en werd volledig door onze technische dienst aangelegd", vertelde Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Openbare werken. "In de dam zijn er twee knijpleidingen aangebracht om bij hevige regenval het afstromend water meer gecontroleerd af te voeren". 

Brand in GBS Mal

Deze ochtend is er brand uitgebroken in één van de klascontainers die staan opgesteld op de speelplaats van GBS De Boomhut in Mal. Het is de container van het 5de leerjaar, een klas  met 132 leerlingen.

De brandweer heeft de andere containers kunnen vrijwaren. Niemand raakte gewond. 

"Voor de leerlingen wordt er een oplossing gezocht. Ofwel in de school zelf of eventueel in GBS Dol-)fijn in Vreren", wist onderwijsschepen Jeannine Vanvinckenroye die ter plaatse kwam.

BCG slachtoffer van oplichtster

Vorige week werd het BCG helaas geconfronteerd met een situatie waarbij het vertrouwen in de organisatie geschaad werd.

Een onbekende vrouw heeft verschillende mensen opgelicht met een valse verkoopactie. Ze misbruikt de naam en het logo van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden om geld in te zamelen met een valse actie.

Ze verkocht pralines en koekjes die op zaterdag 17 december bij de kopers zouden geleverd worden.

De eerste melding kwam uit de regio Aarschot, daarna volgde Leuven en ook nog verschillende plaatsen in het Antwerpse.

De meeste slachtoffers zijn handelaars en winkeliers omdat de vrouw blijkbaar vooral in winkelstraten ging verkopen.

De pralines en koekjes werden betaald, maar nooit geleverd. De verkoopster gaf op verschillende plaatsen een valse naam en een vals telefoonnummer op.

Bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren kwamen verschillende meldingen binnen.

De kopers vragen zich af waar hun bestelling blijft.

"Helaas kunnen wij hen niet verder helpen, wij hebben geen idee wie deze oplichtster is. In eerste instantie hoopten we dat het om een vergissing ging en dat de leveringen vertraging hadden. We namen contact op met onze geleidehondgebruikers in de regio om met hen te checken of zij er toevallig iets van gehoord hadden, maar niemand wist iets af van deze verkoop. Zelf verkochten we de laatste maanden ook pralines, kaarsjes en een kalender, maar we doen geen deur-aan-deurverkopen. We hebben klacht ingediend tegen de onbekende oplichters en raden alle slachtoffers aan om dit ook te doen", laat het BCG weten.

Wensen voor eindejaar '22

Het team van

Tongeren - Vandaag

wenst jullie een

Zalig Kerstfeest en een Voorspoedig 2023

Overzicht: