Tongeren vandaag

Archief

Belgisch geld in omloop

Morgen is het exact 20 jaar geleden dat de Euro werd ingevoerd.

Vandaag bevinden er zich nog altijd duizenden Belgische bankbiljetten en muntstukken order de bevolking.

Volgens de Nationale Bank gaat het om 143 miljoen euro, samen goed voor 6 miljard Bfr.

Enkel bankbiljetten van 50 Bfr of meer kunnen nog steeds ingewisseld worden, enkel bij de Nationale Bank in Brussel


Warmste 30 december ooit!

Met meer dan 14° is het  vandaag de warmste 30 december sinds het begin van de metingen .
Het vorige record stond op 30 december 1925

Alain is de weekwinnaar:

Collette wint bij Colette: Alain Collette (66) uit Tongeren is de weekwinnaar dankzij zijn geregistreerde Ambi.pas. het levert hem 2.500 punten, goed voor 250 euro op. 

De uitreiking vond al voor de zevende keer plaats bij lederwaren CD Daniëls (Maastrichterstraat).

Alain kocht er een vulpen: "Ze verkopen hier niet enkel fijne lederwaren, maar ook prachtige pennen voor de liefhebbers. O.a. van het Italiaanse merk Visconti", vertelde de advocaat

Gaslek Ambiorixstraat

Rond 18u30 is in de Ambiorixstraat een sterke gasgeur opgemerkt. De bewoners van drie rijhuizen werden geëvacueerd. Ze werden opgevangen door familie en buren.

Het lek bevond zich onder de stoep vóór huisnr 20 

Arbeiders van Fluvius zijn het lek komen herstellen. De brandweer heeft de woning verlucht

Koud buffet in vaccinatiecentrum

Deze middag werden de aanwezige vrijwilligers in het vaccinatiecentrum getrakteerd op een uitgebreid koud buffet. 

Het is vandaag de enige dag tussen Kerstmis en Nieuwjaar dat het vaccinatiecentrum open geweest is. 

Resultaten 'Straatvinken'

Op donderdag 20 mei namen meer dan 4.000 burgers in heel Vlaanderen gedurende 1 uur deel aan het straatvinken. Ook de stad Tongeren nam deel aan dit project.

Patrick Dewael, burgemeester: “Straatvinken is een jaarlijks telmoment om na te gaan hoe gezond het verkeer is in onze straten. Tijdens het telmoment op 20 mei noteerden de deelnemers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeerden. We danken dan ook alle deelnemers en nodigen u nu al uit om op donderdag 19 mei 2022 om 17 uur opnieuw te tellen.”

“In Tongeren gingen op 6 locaties straatvinken aan de slag. Het onderzoek levert zeer interessante informatie op over de modal split op die wegsegmenten. En als we jaar na jaar kunnen deelnemen aan de tellingen kunnen we ook steeds meer trends uit de cijfers halen,” aldus Patrick Jans, schepen van Milieu.

Resultaten in Tongeren:

- Koninksemsteenweg: 84% gemotoriseerd verkeer. Recent werd een fietsdossier (studie) opgestart voor de Koninksemsteenweg en Koninksemstraat. In de projectzone van de Ruttermolenstraat tot aan de Wallen (R72) worden deze legislatuur aanpassingen gerealiseerd voor fietsers.

- Kastanjewal: 44% langzaam verkeer. Deze goede score is het resultaat van o.a. de herinrichting van het stadspark De Motten en de invoering van de fietszone in het centrum.

- Bilzersteenweg: 98% gemotoriseerd verkeer. Deze situatie gaat beteren door enerzijds samen met AWV in te zetten op de Noordoostelijke Omleidingsweg fase 2 (tussen Baversstraat en Maastrichtersteenweg) en anderzijds creëren we een voor de fietser veiligere parallelle fietsroute via de Driekruisenstraat door in het project herinrichting Nieuw-Tongeren een knip aan het kerkhof te realiseren die zal zorgen voor minder sluipverkeer en dus een aangenamer fietsklimaat.

- Achttiende Oogstwal: 91% gemotoriseerd verkeer. Ook hier gaat de situatie beteren naar aanleiding van de herinrichting Nieuw Tongeren (zie puntje hierboven).

- Maastrichtersteenweg: 99% gemotoriseerd verkeer. AWV legt in de toekomst fietspaden aan tussen de spoorwegbrug en de aansluiting met de Noordoostelijke Omleidingsweg fase 2.

- Kremersstraat: 100% gemotoriseerd verkeer. Fietsers kunnen de alternatieve route door de Kevie volgen om zich van en naar de stad te begeven. Dit traject behoort tot fietssnelweg F791 en zal in de toekomst ook nog aangepakt worden.

Meer info: http://straatvinken.be/resultaten-2021-gemotoriseerd-verkeer-neemt-te-traag-af/

Populairste voornamen in 2021

Olivia blijft ook dit jaar de populairste meisjesnaam in Vlaanderen (325 x), op 2 staat Ella  en op 3 Maria. 

Bij de jongens is Noah (351 x) de populairste voornaam, voor Arthur en Jules


Cultuurfestival MoMeNT vierde deze zomer haar vijfde verjaardag met de beste editie ooit!

Wat kleinschalig startte in 2017 in Tongeren, de stad met TIJD in haar DNA, is inmiddels uitgegroeid tot ver voorbij de Romeinse en middeleeuwse muren. Het zomers cultuurfestival MoMeNT werkt stedelijk gebonden maar beoogt een bovenlokaal karakter met een bredere culturele regio-uitstraling en een nauwe betrokkenheid met diverse instanties in Tongeren en omliggende steden en gemeenten.

Het mindere weer noch de pandemie konden de cultuurbeleving in Tongeren bederven deze zomer. Integendeel, MoMeNT kon rekenen op meer dan 28 000 bezoekers, 340 deelnemende artiesten en 50 vrijwilligers bij de meer dan 180 activiteiten.

An Christiaens, schepen van cultuur: Vijftien maanden nadat de coronapandemie in ons land losbarstte en de cultuursector noodgedwongen de deuren moest sluiten, kon MoMeNT opnieuw opstarten, en werden we – eindelijk – weer getrakteerd op een echte culturele zomer. De vijfde verjaardag van MoMeNT werd gevierd met een uniek en multidisciplinair programma van maar liefst 183 activiteiten. Deze vijfde editie was er eentje om in te kaderen! Dankzij MomeNT beleefden we in 2021 talrijke unieke MoMeNTen in en rond Tongeren en dat zal in 2022 ongetwijfeld ook zo zijn!”

MoMeNT kijkt dus terug op een succesvolle zomer, het jaarverslag biedt een unieke terugblik en zal de lezers laten nagenieten van de mooiste culturele MoMeNTen van de zomer van 2021.

Ondertussen bereidt het MoMeNT-team met veel enthousiasme de editie van 2022 voor, die tussen 18 juni en 18 september 2022 opnieuw ernaar zal streven de beste editie ooit te worden.

Patrick Dewael, burgemeester: Ik kijk al uit naar de culturele zomer van 2022, naar MoMeNT 22! MoMeNT staat immers nog steeds garant voor nieuwe creaties op stedelijke bodem. Voor een broedplaats van talenten. Voor de integratie van kunst in de stad. Voor de stedelijke ontwikkeling. Voor de betrokkenheid van alle burgers. Voor de verbinding tussen kunstenaar en publiek.”

Het jaarverslag 2021 is vanaf 27 december 2021 ook online te raadplegen via: https://moment.tongeren.be/downloads-0

Succesvol jaar voor GRM


Het Gallo-Romeins Museum blikt tevreden terug op 2021. Hoogtepunt was de tijdelijke tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’.
Ook de vele gezinsvriendelijke programma’s, activiteiten, presentaties en installaties konden in dit coronajaar op bijzonder veel waardering en belangstelling rekenen.
In totaal ontving het Gallo-Romeins Museum
bijna 95.000 bezoekers. Dit resultaat is opmerkelijk goed, te meer omdat door de coronacrisis zowel schoolkinderen als socio-culturele verenigingen het museum in de eerste jaarhelft nauwelijks bezochten.
Ook op andere vlakken was 2021 succesvol. Zo investeerde het Tongerse stadsbestuur in de uitbreiding van de museumcollectie. Het voegde prachtstukken uit de Merovingische tijd aan de verzameling toe.
Het Gallo-Romein Museum versterkte zijn online aanbod, o.a. voor schoolgroepen. Erg succesvol bleken ook de maandelijkse lezingen over tal van archeologische onderwerpen die geïnteresseerden van thuis uit live konden volgen. Dit initiatief wordt in 2022 voortgezet.
Op wetenschappelijk vlak werd eveneens stevig vooruitgang geboekt. Het museum finaliseerde een onderzoek naar (strijd)hamers uit de tijd van de eerste landbouwers. Het voltooide de studie en registratie van de Merovingische collectie. Bijkomend liep er een omvangrijk project waarbij meer dan 4000 Romeinse munten werden geïdentificeerd en beschreven. Een interdisciplinair onderzoek over Romeinse schrijftabletten ving aan.
2022 kondigt zich beloftevol aan. De komende maanden wordt een studie gemaakt om de functionaliteit en beleving van het museumgebouw nog te verbeteren. Tegelijkertijd zijn de voorbereidingen voor een nieuwe tijdelijke tentoonstelling volop aan de gang.

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren: “Het stadsbestuur zal ook de komende jaren investeren in het Gallo-Romeins Museum. Het is dé plek om inzicht te krijgen in hoe anders mensen leefden in het verre verleden. Je wordt er ook aangezet om te reflecteren over onze huidige samenleving. Zo blijf je als museum maatschappelijk relevant.”

An Christiaens, schepen van Cultuur: “Ik ben er trots op dat in 2021 opnieuw een grote en diverse groep mensen de weg heeft gevonden naar het Gallo-Romeins Museum. Ze genoten er van een ontspannende en boeiende leerervaring, vaak samen met hun kinderen of kleinkinderen.”

Tijdelijke tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’

Van 6 februari tot en met 1 augustus 2021 organiseerde het Gallo-Romeins Museum de expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’, i.s.m. het British Museum. De tentoonstelling kreeg buitengewoon veel waardering. Meer dan 41.000 mensen genoten zichtbaar. Bezoekers spraken zich vooral lovend uit over de diversiteit aan topstukken, over de meeslepende films met ‘ooggetuigen’ die linken legden met onze huidige maatschappij en over de audioguides die helder duiding gaven, ook aan kinderen.
Gedurende de volledige looptijd was de tentoonstelling dagelijks nagenoeg uitverkocht. Om aan de grote belangstelling te kunnen voldoen, verruimde het Gallo-Romeins Museum zijn openingstijden.
Het museum maakte de expositie ook toegankelijk voor volwassenen die doof of slechthorend zijn. Zij kregen informatie in de Vlaamse gebarentaal.
Divers aanbod voor breed publiek

- Gezichtsreconstructies
Voor het eerst in België reconstrueerden specialisten, op basis van DNA-onderzoek, het hoofd van enkele mensen die leefden in de Romeinse tijd. Sinds enkele maanden zijn de levensechte reconstructies te zien in de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum. De installatie is vrij toegankelijk. Het is een leerrijke blikvanger. Ook het wat en het hoe van de reconstructietechniek worden er toegelicht. De bezoekers krijgen de authentieke schedels te zien.

- Integratie hedendaagse kunst in vaste collectie
In juni lanceerde het Gallo-Romeins Museum het project ‘In situ’, i.s.m. cultuurfestival MoMeNT. Drie gerenommeerde, hedendaagse Belgische kunstenaars integreerden (nieuw) werk in de vaste collectie: Maarten Vanden Eynde, Cindy Wright en Kris Martin. Drie kunstwerken zijn ook de komende maanden nog te zien. Ze doen o.a. nadenken over (toekomstige) archeologische sporen en de vervuiling van ons leefmilieu.

- Programma’s voor gezinnen en kinderen
In de zomervakantie konden kinderen en hun (groot)ouders in het Gallo-Romeins Museum terecht voor een kijktocht. ‘Vrienden van vroeger’ was er in twee versies, voor kleuters tussen 4 en 6 én voor kinderen van 7 tot 10 jaar. De tochten stonden garant voor leerrijk spelplezier. Zo’n 3.500 kinderen namen deel.
Ook de meerdaagse vakantiekampen voor kinderen kenden veel aantrekkingskracht. De deelnemers kregen zelf veel inbreng en toonden het resultaat van hun creatief proces aan het publiek. Dat gebeurde met een kleine expositie. Zo was er in de zomervakantie een creatief kamp met Pentagoon Academies over ‘Romeinse muurschilderingen’. In de herfstvakantie organiseerde het Gallo-Romeins Museum een fotografiekamp voor tieners, i.s.m. Villa Basta. Het museum bouwt deze werking in 2022 verder uit.

- Archeologiedagen
In het najaar (8, 9 en 10 oktober) nam het Gallo-Romeins Museum met een uitgebreid aanbod deel aan de ‘Archeologiedagen’. De rondleidingen in het depot, toelichtingen bij archeologisch onderzoek door experts en de familieworkshop ‘Archeologen van de toekomst’ werden positief onthaald.

Uitbreiding collective

Het Gallo-Romeins Museum verwierf een belangrijk deel van de Merovingische grafvondsten die gedaan werden in Broechem. Ze behoren tot de Vlaamse Topstukkenlijst. Het meest in het oog springt een gouden schijffibula (mantelspeld) met inlegwerk van granaatstenen uit Sri Lanka: een uniek stuk in België.
Bijkomend voegde het museum enkele fascinerende stukken Romeins aardewerk uit Tongeren en een uniek pauselijk zegel aan zijn collectie toe. Dat laatste dateert uit de vroege middeleeuwen en werd gevonden in Munsterbilzen.
Over enkele jaren zullen de aanwinsten te zien zijn in de vernieuwde permanente tentoonstelling. In afwachting kunnen bezoekers een selectie van de vondsten bekijken in de inkomhal.

Versterking digitaal aanbod

De maandelijkse lezingen van Spraakwater verlopen sinds 2021 online. Aan bod komen tal van geschiedkundige en archeologische onderwerpen. Geïnteresseerden volgen de uiteenzettingen van thuis uit. Ze loggen in op het afgesproken tijdstip en zien de spreker live. Er is ruim tijd voor vragen. Aan elke lezing namen rond de 300 mensen deel, uit Tongeren, Vlaanderen en daarbuiten. Op algemeen verzoek zet het Gallo-Romeins Museum de online lezingen ook de komende maanden voort.
Omdat schoolbezoeken door corona moeilijk of niet konden plaatsvinden werkte het museum voor leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs een digitaal aanbod uit: vijf educatieve films met interactieve quizjes, verzorgd door Romeinenkenner Jelle De Beule.
Het pakket kwam tot stand naar aanleiding van de tijdelijke expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’ maar is blijvend toegankelijk via het online leerplatform LessonUp. De meest succesvolle les/film werd inmiddels bijna 600 keer bekeken.
Het Gallo-Romeins Museum heeft eveneens een gesmaakte blog/podcast ‘De oudheid is overal!: classicus Patrick De Rynck bracht in 2021 tweewekelijks een (luister)tekst waarin hij vanuit de actualiteit terugblikt op de oudheid. Het initiatief wordt voortgezet.

Registratie- en onderzoeksprojecten

Het Gallo-Romeins Museum voltooide een onderzoek naar zijn collectie neolithische (strijd)hamers. De onderzoeksresultaten werden voorgesteld op de jaarlijkse Prehistoriedag (op 4 december in Namen). Er was ook een publicatie in het tijdschrift Notae Praehistoricae.

Het museum voltooide de studie en registratie van zijn rijke Merovingische collectie. De resultaten maken het mogelijk om de voorwerpen over enkele jaren te kunnen tonen en duiden in de nieuwe permanente tentoonstelling.

In 2021 liep er een project om 4.000 Romeinse munten uit de collectie te identificeren en beschrijven. Dit was mogelijk dankzij een subsidie van de Vlaamse Gemeenschap. In de loop van 2022 verschijnen de munten online.


Vooruitblik

2022 kondigt zich beloftevol aan. Het stadsbestuur nam het initiatief om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren om de functionaliteit en beleving van het museumgebouw nog te verbeteren. Er zal onder meer worden onderzocht of en hoe het binnenklimaat kan worden geoptimaliseerd, de interne depotruimtes kunnen worden heringericht en het onthaal met shop, vestiaire en café ruimtelijk nog beter kan worden georganiseerd.
Op 4 juni 2022 opent de volgende tijdelijke expositie met fotografie van kunstenaar Alfred Seiland. Het museum werkt volop aan het concept om ook deze keer weer een leerrijke en belevenisvolle ervaring te creëren. Meer info over dit project volgt in de loop van januari.

FC Heur-Sluizen verdeelt kerstdiners

Bestuur en spelers van FC Heur-Sluizen verdelen vandaag 300 kerstdiners aan minderbedeelden in Tongeren. Alle producten werden gesponsord.

De kerstman trekt mee op pad om de diners aan huis te brengen. 

De kerstmenu bestaat uit tomatensoep, gehaktballen en frieten. Aangevuld met een fles cava en speelgoed. Rajapack zorgt voor de stoffen zakken om de maaltijd te verpakken

Overzicht: